pedodonti

Pedodonti

Çocukların ağız ve diş sağlığı ile ilgili tüm tedavi ve korumayı amaçlayan diş hekimliği dalıdır.

Çocukların dişleri neden çürür ?

Çocuklarda süt di��lerinin mine ve dentin tabakalarının kalınlıkları, kalıcı dişlere oranla yarı kalınlığa sahiptir. Süt dişleri yine kalıcı dişlere oranla daha fazla organik madde içermesinden dolayı daha çok çürümeye daha eğilimlidir. Çocuklar ağız bakımına yetişkinler kadar dikkat edemeyebilirler. Çocuklara ağız ve diş sağlığının kültürünü verme görevi bu noktada ebeveynlere düşmekte. Küçük bir çocuk için özellikle arka dişlerin temizliği zordur. Çocuklar çürük oluşumunu çok şiddetli ağrı hissettiklerinde ifade ederek ebeveynlerini bilgilendirebilirler ve genellikle geç kalınmış olur. Küçük yaşta çocuklar anne sütü ve mamayla beslenir. Geleneksel bir kültüre sahip olan ebeveynler süte veya mamaya şeker yada bal katarak bebeklerine verebilirler. Emzik yada biberonlarını da şeker ve bala batırabilirler buda erken yaş diş çürüklerine zemin hazırlarlar.

Çürük oluşumunu engellemek mümkün müdür ?

Günümüzde çürükleri kesin olarak önlemek için bir yöntem mevcut değildir. Yine de çürük oluşumunu azaltmaya ve diş yüzeyini çürükten korumaya yönelik uygulamalardan ilki flor uygulaması ile dişin güçlendirilmesidir. Dişin oluşum döneminde flor minenin yapısına dahil olarak ve mine asitlere karşı daha dirençli bir hale gelir. Çocuklarda flor uygulaması iki şekilde mümkündür.

Profesyonel Flor Uygulaması:

Profesyonel flor uygulaması diş hekimi tarafından Flor içeren maddelerin dişlere uygulanması ile gerçekleştirilir.

Kişinin Kendinin Flor Uygulaması:

Kişileri Flor içeren diş macunları ve gargaralar ile flor uygulamalarını kendileri yapabilirler. Flor sistemik yani içten olarak ta uygulanabilir. Florun sistemik kullanımı flor tabletleri veya florun içme suyuna katılmasıyla gerçekleştirilebilir. Çocuklarda sistemik flor uygulaması mutlaka diş hekimine veya çocuk hekimine danışılarak yapılmalıdır. Çocuklarda çürük diş oluşumunu azaltmaya yönelik bir başka uygulama fissür örtücülerdir. Dişlerin çiğneme yüzeylerinde fissür olarak isimlendirilen girinti çıkıntılar vardır. Çocukşar diş fırçalama ile dişlerin fissürlerinde yeteri kadar etkili temas edemeyebilirler. Fissür örtücü olarak adlandırdığımız özel maddelerin uygulanmasıyla fissürlerin kapatılmasıyla çürük oluşumun önüne geçebilir. Böylece bakterilerin asit üretse bile Fissür örtücü uygulaması dişe ulaşamayacaklardır.

Süt dişlerinin önemi nedir?

Süt dişleri kişinin gelecekte ağız ve diş sağlığını şekillendirir. Ebeveynlerin bir çoğu süt dişlerinin değişeceğini düşünerek fazla önemseme gibi bir hataya düşebililer. Çocuklarda süt dişleri 10 adet alt çenede 10 adet üst çenede olmak üzere 20 adet diş bulunur. Koruyucu diş hekimliğinin önemi bu noktada ortaya çıkmaktır. Çocuklarınızın ağız ve diş sağlığı için düzenli kontrolleri ihmal etmeyiniz.

izmir pedodonti   bayraklı pedodonti   osmangazi pedodonti   atatürk mahallesi pedodonti   evka 3 pedodonti   evka 4 pedodonti   laka köy pedodonti   bornova pedodonti   pedodontist izmir   çocuk diş hekimi   pedodonti   "bayraklı çocuk diş hekimi   bornova çocuk diş hekimi   atatürk mahallesi çocuk diş hekimi   laka köy çocuk diş hekimi   osmangazi çocuk diş hekimi   evka 3 çocuk diş hekimi   evka 4 çocuk diş hekimi   çaymahalle çocuk diş hekimi   çaymahalle pedodonti